Tříkrálová sbírka 2022 - Lidská štědrost se i v těžké době projevila v maximální míře

S posledním lednem skončila Tříkrálová sbírka 2022 a Charita Česká republika může s radostí konstatovat, že přinesla rekordní výsledky v celkové podobě 138 milionů. Pozadu v maximech nezůstala ani Charita České Budějovice (dále jen Charita ČB), které dárci celkem věnovali 1 424 060 Kč, tedy téměř o 600 tisíc korun více než před dvěma lety, kdy se naposledy fyzická koleda konala.

Letošní 22. ročník přinesl řadu novinek, a to především pro ty dárce, kteří přispět chtěli, ale malé koledníky během prvních čtrnácti lednových dní nepotkali. V jihočeské metropoli i v přilehlých obcích proto Charita ČB umístila statické pokladničky: velký dík v tomto patří Jihočeské univerzitě, českobudějovickému magistrátu a dalším firmám a veřejným institucím, které poskytli pro kasičky své prostory. Z minulého roku byla převzata online koleda, díky které bylo možné přispět na webových stránkách https://www.trikralovasbirka.cz/. Další příležitost představovala online platba, díky níž měli dárci poprvé možnost přispět přímo na vybranou obec pomocí variabilního symbolu. Na Tříkrálových pokladničkách se také nově objevil QR kód umožňující rychlou bezkontaktní platbu. Těmito všemi způsoby se Charita Česká republika snaží držet krok s dobou a podobu sbírky neustále inovovat.

Jak se však ukázalo, zdaleka nejdůležitějším aspektem sbírky stále zůstává fyzická koleda založená na mezilidském setkání. Malí koledníci, kteří zvonili u domů ve městech a vesnicích a přinášeli jejich obyvatelům novoroční Boží požehnání, získali celkově více než 95 % z výsledné částky Charity ČB. Koleda se uskutečnila v 50 obcích českobudějovického regionu, poprvé se přidal například Ševětín, Lipí či Plav. Tříkrálová sbírka v krajském městě by nebyla myslitelná bez spolupráce se školami – své žáky do obchůzky zapojilo například Biskupské gymnázium, Církevní základní škola, ZŠ Rožnov či ZŠ Nové Hodějovice. Vděčnost patří i všem starostům, kteří umožnili koledu ve svých obcích a mnohdy se i aktivně zapojili.

Ředitel Charity ČB František Nestával dodává: „Chci poděkovat všem dárcům, všem těm, kteří chodili koledovat, ať to jsou děti, dospělí, zaměstnanci Charity, skauti. Bez tisícovky českobudějovických dobrovolníků by tato největší sbírková akce v České republice nemohla v našem regionu existovat.“

Veškeré vykoledované prostředky se rozdělí podle předem stanoveného klíče, přičemž 65 % z vykoledované částky se vrátí zpátky do Charity ČB. Letos tak bude možné zakoupit kompenzační pomůcky pro chlapce trpícího dětskou mozkovou obrnou či pořídit nový osobní automobil pro charitní pečovatelskou službu, která pomáhá místním seniorům a handicapovaným. V neposlední řádě budou zakoupeny školní pomůcky pro děti z vyloučených lokalit, jež navštěvují nízkoprahové zařízení pro děti a mládež V.I.P. pod Charitou ČB.

Více informací o využití sbírky, výsledcích v jednotlivých obcích i fotogalerii koledníků naleznete na https://cbudejovice.charita.cz/trikralova-sbirka/.